TUTORIAL: main body ada background

salam semuanya , tadi kat fanpage facebook una ade yang tanya how una buat main body ade background :) kalau tengok main body una kan ade corak2 gitu ? hahaha :) soo , let we start :

WASHED DENIM TEMPLATE
first korunk kene pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML*tick expand widget and search for this code 
#content-wrapper {
lepas tuh copy code kat bawah nie dan paste kan dekat bawah code di atas .

background : url(BACKGROUND IMAGE);

CONTOH CODING :
next caru code yang bawah nie pulak kayy ?
.sidebar h2 {
then korunk nampak ade anak-anak code kan ? korunk tambah je code yang una bagi nie dekat bawah code di atas :
background : url(BACKGROUND IMAGE);
 CONTOH CODING :

lepas dah buat semua tuh korunk pergi ke :
#main-wrapper {
then korunk tengok background-color yang #FFFFFF tuh korunk gantikan dengan perkataan transparent , lepas tuh search :
#sidebar-wrapper {
yang nie pun korunk buat bnda yang sama mcm kat atas nie :)

SIMPLE TEMPLATE
first korunk kene pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML*tick expand widget and search for this code 
.main-inner {
dah jumpa korunk masuk kan jer code yang una bagi nie kat bawah dia :) then cuba preview , jadi takk ? kalau jadi ! save jer kayy
background : url(BACKGROUND IMAGE);
 URL BACKGROUND FREE UNTUK KORUNK :
http://3.bp.blogspot.com/-QfX8FnF9P2U/TjqKsDGceHI/AAAAAAAABX0/C7iAxZnXC6M/s1600/backgroundbody+%25281%2529.gif
http://1.bp.blogspot.com/-MxOtYmjUBec/TjqKsW8b_AI/AAAAAAAABX4/tDR-15dGUUw/s1600/backgroundbody+%25282%2529.gif
http://2.bp.blogspot.com/-HIuGEJILXaM/TjvB-kJ2-pI/AAAAAAAABYA/CJcDv_V3mp8/s1600/backgroundbody%25283%2529.png
nota kecil :
tengok coding tuh elok2 kayy ? tak faham tanya je kayy ?

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

75 comments:

  1. asl dye jadi transparent??
    leh x tolong wat kan??

    ReplyDelete
  2. yeay,thx kak una..akhirnya kak una buat request sy :)menjadi :)

    ReplyDelete
  3. kak , yang washed dennim tu tak boleh la kak. );

    ReplyDelete
  4. nie untuk washed denim shj ka ? code dy xjumpa lah una ,

    ReplyDelete
  5. yehaa.. da lame cari tuto utk yg ni.. makasihh ya.. kite amek satu tau..


    ohterimaksihkemetotchomel..

    ReplyDelete
  6. asal tak jadi kak una ? pelik sy ? bleh tlg wat tak ?

    ReplyDelete
  7. hehe dpt pun cari tuto nie :)saya amik sekali background dia taw kak una :D hehe terima kasih

    ReplyDelete
  8. una , yana gnE tmpLtE dsgnEr .. adE ta c0dE dyE ?

    ReplyDelete
  9. kalu untuk template minima gune yg mane?

    ReplyDelete
  10. kak, utk yang washed denim tu, bhg sidebar, dia kena paste dekat bawah '.sidebar .widget-content { ' saya try yg akak punya tp tak jadi so, saya godekgodek skit code tuh :)

    ReplyDelete
  11. ok. saya xjumpa pape pon. umm i`m blur. help me

    ReplyDelete
  12. ala saya pakai simple template, boleh guna jugak ke?

    ReplyDelete
  13. kak una ,, yg kat sidebar tak jd lah . nape ek ? syera gune denim ..

    ReplyDelete
  14. thanks bebeyh! dah boleh bt dah!! thankiyuuu so muchhhh

    ReplyDelete
  15. tengs kak . dah jadi laa . (:

    ReplyDelete
  16. hehee terima kasih , akhirnya kita dpt buat ;)

    ReplyDelete
  17. kak una saya buat tuto pasal main background ny dekat blog saya but saya credit kan nama kak una . takapa ke ? boleh ? :)

    ReplyDelete
  18. Mekasih ya...dah lama cari tuto niyh jadik..

    ReplyDelete
  19. jadi lahh . Thanks siss ^^ . Nahla amik background ke-3 tu :]

    ReplyDelete
  20. saya susah nak faham lah kak,, :( macam mana nhe?

    ReplyDelete
  21. thanks...ianya menjadi..alhamdulillah

    ReplyDelete
  22. Hi. kalau guna blogskin. macam mana nak buat eh?

    ReplyDelete
  23. akak una tak jadi pon kitwe x paham la boleh tak kak una buat tutorial yang banyak gambar sikit . saya kurang paham bile bace.....akak una please help me....harap kak una bace comment nie..

    ReplyDelete
  24. saya guna tutor and freebie tau. .
    terima kasih ^^

    ReplyDelete
  25. Yeayy ! dah jadik. Dah lama carik tuto nie. Baru jumpa. Tengs ya :)

    ReplyDelete
  26. Puas cari tuto nie ..
    Berhasil .. Thx 4 sharing ..

    ReplyDelete
  27. Thanks kak Una ^^ Dah lama saya cari tuto ni . Menjadi jugakk .

    ReplyDelete
  28. macam mane nak buat dy melengkung ek

    ReplyDelete
  29. kak una macam mane nak bagi dy melengkong ek ?

    ReplyDelete
  30. jadilah..
    saya ambil satu background.
    thanks!

    ReplyDelete
  31. Thanks ye..
    Alhamdulilah menjadi jugak gunapaki tuto nie.. :)

    ReplyDelete

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=